Més d’una cinquantena de persones han participat en la visita guiada a la vil·la romana de Mas dels Frares, el passat 28 de setembre.
El passat cap de setmana, més de cinquanta persones van participar en una visita guiada a la vil·la romana de Mas dels Frares, una activitat organitzada amb l’Ajuntament de Constantí i la col·laboració del Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu de Constantí, que va coincidir amb una passejada de carros dels Tres Tombs.
La visita va ser conduïda per Francesc Rodríguez, investigador de l’equip d’Antiguitat Tardana que ha dirigit els treballs d’excavació de 2024 al jaciment, que va oferir una completa explicació sobre les troballes arqueològiques i el context històric d’aquest jaciment d’època romana, que ha estat objecte d’estudi durant els darrers anys en el marc d’un projecte quadriennal (amb finançament de la Generalitat de Catalunya).
Van prendre protagonisme també de les explicacions Itziar Gutiérrez i Lluna Magarolas, membres de l’equip, i alguns dels estudiants de la URV que han participat dels treballs d’excavació aquest estiu (veure notícia relacionada).
La caminada també va servir per posar en valor altres jaciments de la zona, com és el cas de Mas d’en Bosc, un projecte estretament vinculat a la recerca que es duu a terme a Mas dels Frares, tot i que els resultats per ara no permeten establir una connexió directa entre els dos jaciments.
Mas d’en Bosc és una propietat privada situada molt a prop, sota la línia de l’AVE, on l’equip de recerca ha realitzat recentment una campanya de neteja d’estructures que havien estat excavades inicialment als anys setanta. També s’hi ha dut a terme una prospecció geofísica amb georadar que ha proporcionat dades noves sobre el jaciment.
Les noves dades obtingudes a Mas d’en Bosc permetran avançar en la comprensió del teixit agrícola i productiu de la zona.
Lluna Magarolas, graduada del màster MACA (ICAC-URV-UAB) i beneficiària d’una beca PIR, va coordinar la campanya de neteja a Mas del Bosc com a part del seu treball de final de màster (El centre productor vitivinícola de Mas d’en Bosc (Constantí, Ager Tarraconensis)). Les noves troballes han aportat informació rellevant per a la comprensió de les activitats de producció vinícola a la regió, i permeten traçar paral·lelismes amb altres vil·les romanes, com la de Centcelles. No obstant, no es podran tenir certeses fins que la zona no es pugui excavar.
Magarolas va destacar:
Encara que no haguem fet excavacions arqueològiques a Mas d’en Bosc, la combinació de les dades antigues amb les noves metodologies, com l’ús del georadar, ens ha permès fer una reinterpretació del jaciment i aprofundir en la seva funció com a centre de producció vitivinícola”.
La recerca a Mas del Bosc forma part del projecte de recerca, més ampli, Estudi i difusió de la vil·la romana de Mas dels Frares i el seu entorn (Constantí, Tarragonès), II Fase (CLT009/22/00033), que busca comprendre l’organització del territori i la producció agrícola a la zona de l’Ager Tarraconensis durant l’època altimperial i la tardorepublicana.
A mesura que el projecte quadriennal de Mas dels Frares i el seu entorn s’apropa a la seva conclusió, l’any vinent, l’equip de recerca està preparant noves accions de difusió, que inclouran la publicació de diversos articles d’impacte sobre les troballes recents, com les restes de cloïsses documentades al jaciment i les noves dades sobre Mas d’en Bosc, i també l’organització d’un seminari dedicat al món del vi, en col·laboració amb l’especialista Maria Rueda.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.