Pel que fa a la transmissió de coneixement a través d’activitats de formació, l’objectiu de l’ICAC és fomentar futures vocacions universitàries i actualitzar els continguts que imparteixen els professors de secundària i batxillerat.
Aquestes activitats permeten que alumnes i professors coneguin de primera mà el treball d’arqueòlegs i historiadors, tant pel que fa als continguts com als recursos i tècniques que s’empren en les instal·lacions de l’ICAC.
Aquesta trajectòria formativa ha fet mereixedor l’ICAC del Premio Nacional a la Difusión del Mundo Clásico 2011 que atorga la Sociedad Española de Estudios Clásicos.
Solcant la història
Projecte pioner adreçat a alumnes d’educació especial dut a terme el curs 2015-2016. L’han coordinat l’ICAC, l’escola d’educació especial Solc i el Camp d’Aprenentatge de Tarragona, en col·laboració amb la revista Fet a Tarragona. Aquesta iniciativa ha rebut el Premi Carles Miralles 2016 d’experiències docents, concedit per la revista de divulgació del món antic Auriga. Més informació.
Concurs Odissea de Cultura Clàssica
L’ICAC col·labora amb aquest premi organitzat per l’Associació de Professorat de Llengües Clàssiques de Catalunya. El concurs vol fomentar l’interès entre estudiants de secundària i batxillerat pel llegat de la cultura grega i romana. L’edició del 2016 és sobre la guerra a Grècia i Roma. Més informació.
Setmana de la Ciència – Fes recerca!
Des dels seus inicis l’ICAC participa any rere any en la Setmana de la Ciència, que acostuma a tenir lloc el novembre. L’ICAC hi dóna a conèixer la seva activitat científica i formativa a tots aquells alumnes de batxillerat que estan decidint quins estudis universitaris seguiran. En el marc de la Setmana de la Ciència, l’ICAC ha protagonitzat diverses activitats, sol o en col·laboració amb d’altres institucions (Camp d’Aprenentatge de Tarragona, Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona, IPHES, etc.).
Curs d’arqueologia Ciutat romana de Iesso (Guissona)
Des del 2004 el Patronat d’Arqueologia de Guissona, en col·laboració amb la UAB i l’ICAC, organitza cada juliol el curs d’arqueologia Ciutat romana de Iesso. Sol durar 15 dies i s’adreça a estudiants, llicenciats o interessats en l’arqueologia que vulguin aprofundir en el coneixement de la recerca arqueològica d’una ciutat romana i en el procés de romanització de la Catalunya interior. El curs tracta de diversos aspectes relacionats amb la ciència arqueològica que ajuden a complementar la formació dels alumnes universitaris.
Passejades arqueològiques ICAC-APLEC
Des del 2010 l’ICAC col·labora activament amb l’APLEC (Associació de Professorat de Llengües Clàssiques de Catalunya) amb l’objectiu d’elaborar activitats de difusió i coneixement del món clàssic dirigides als alumnes de secundària i batxillerat de Catalunya. Fruit d’aquesta col·laboració i coincidint amb el festival Tàrraco Viva, des del 2011 l’ICAC i l’APLEC organitzen anualment Passejades arqueològiques per Tarragona amb l’objectiu de donar a conèixer als alumnes els monuments de la ciutat des de l’òptica de la recerca.
Bojos per l’arqueologia (ICAC-IPHES-ICRPC)
En el marc del programa formatiu Bojos per la ciència impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, l’ICAC, en col·laboració amb l’IPHES i l’ICRPC, va crear el 2013 el programa Bojos per l’arqueologia. La finalitat principal va ser fomentar entre els joves la vocació científica per l’arqueologia. Amb aquesta formació, duta a terme durant el curs acadèmic 2013-2014, els alumnes van ampliar i complementar els coneixements sobre prehistòria i evolució humana, arqueologia clàssica i conservació i preservació del patrimoni cultural a través de la introducció en l’estudi de divuit disciplines.
Altres
- Participació de l’ICAC en el crèdit de síntesi “Salauris: el passat romà de Salou”
Gràcies a la creació el 2011 d’aquest crèdit de síntesi, organitzat per l’Institut Jaume I de Salou, els alumnes del centre poden aprofundir durant una setmana a l’any en l’estudi de la cultura romana i la ciutat romana de Salauris (actual Salou). Per a més informació, consulteu aquest blog.
- Arqueologia simulada per a nens al jaciment Mons Observans
En el marc de les activitats que es porten a terme en aquest jaciment museïtzat en el marc d’un projecte FEDER per l’Ajuntament de Montmeló, l’Ajuntament de Montornès del Vallès i l’ICAC i que va ser inaugurat el 2012, s’han realitzat diverses activitats de difusió, entre elles, una d’arqueologia simulada destinada als alumnes més joves.
- Campus de verano del Ministerio de Cultura
En col·laboració amb el Ministerio de Cultura, l’ICAC va participar el mes de juliol de 2011 en el curs sobre la rehabilitació de la catedral de Tarragona destinat a alumnes de batxillerat i que va constar d’una part teòrica i d’una part pràctica en la que els alumnes van poder participar en el procés d’excavació que es realitzava a l’interior de la catedral de Tarragona.