El proper divendres, 30 d’abril, a les 19 h, tindrà lloc l’acte d’inauguració de l’exposició L’Enigma iber. Arqueologia d’una civilització, del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a Barcelona. L’acte serà presidit per l’Honorable consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sra. Àngels Ponsa.
L’exposició L’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització explica la història i la cultura dels anomenats pobles ibers, que visqueren a la façana mediterrània de la península Ibèrica i, fins i tot, més enllà, durant bona part de l’anomenada edat del ferro, entre els segles VI-I aC, tot fent un èmfasi especial en les comunitats arrelades en l’actual territori català. La mostra es configura com un gran fresc o panorama històric sobre aquests pobles i la seva civilització.
L’exposició neix amb la pretensió de posar a l’abast de tothom el coneixement més actualitzat de la recerca amb una nova mirada i de divulgar-ne els vincles amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya sota una premissa: la cultura ibèrica és un tema d’estudi i de debat viu, i encara queden incògnites per resoldre.
L’exposició incorpora en el seu discurs els últims avenços en la recerca arqueològica, en especial, la realitzada a Catalunya; i se singularitza amb una museografia innovadora i amb recursos audiovisuals, digitals i immersius amb els quals la història cultural, l’art i l’arqueologia dialoguen amb altres ciències i disciplines.
S’hi reuneixen, en 1.000 metres quadrats, prop de 500 objectes de 38 museus i institucions catalanes, espanyoles i franceses en diàleg amb la rica col·lecció ibèrica del Museu mateix, que, en el seu conjunt, ofereixen la possibilitat única de contemplar un patrimoni excepcional.
El projecte expositiu ha estat elaborat i comissariat per David Asensio (Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i MónIberRocs SL), Núria Molist (MAC), Gabriel de Prado (MAC) i Carme Rovira (MAC), sota la direcció de Jusèp Boya, director del MAC. El disseny expositiu ha estat a càrrec de Jordi Pigem, amb la col·laboració de Marta Carreté per a la imatge gràfica.
L’exposició ha comptat també amb l’assessorament de nombrosos investigadors sobre la cultura i l’art ibèrics, com Carles Lalueza-Fox, Joan Ferrer, M. Carme Belarte, Carmen Rueda, Oriol Olesti, Jaume Noguera i Carme Miró; que han participat també en l’elaboració del catàleg de l’exposició que, a més de les peces i documents exposats, integra diversos articles d’especialistes, que permeten un aprofundiment sobre els diversos temes abordats en la mostra.
Entre les peces exposades, per la seva bellesa, significat i excepcionalitat, mereixen ser destacades la Panòplia dels guerrers d’alt rang de la necròpolis de Can Canyís (Banyeres del Penedès, Baix Penedès); el grup escultòric d’un genet llancejant un guerrer, de la necròpolis dinàstica de Cerrillo Blanco de Porcuna (Jaén, Andalusia); o un crani travessat per un clau, procedent d’Ullastret, que és el més ben conservat de l’edat del ferro i testimonia un enigmàtic costum dels pobles ibers del nord-est peninsular.
Entre els recursos audiovisuals presentats, pels seus continguts i la seva espectacularitat, destaca especialment el sorprenent audiovisual immersiu sobre la ciutat ibèrica d’Ullastret.
Ateses les mesures establertes pel PROCICAT i per garantir un espai saludable, l’acte es farà amb aforament limitat i, per tant, és imprescindible que confirmeu la vostra assistència a macvisites.acdpc@gencat.cat.
L’acte d’inauguració serà retransmès en directe a través de les xarxes socials del Museu.