El programa Toquem pedra sobre arqueologia clàssica torna a la graella del Matí de Tarragona Ràdio. El programa es concep com un espai de divulgació científica sobre arqueologia clàssica a partir del coneixement i la recerca que duem a terme a l’ICAC.
Aquesta serà una nova edició del programa, que s’havia emès a la mateixa ràdio durant diverses temporades des de 2013. Ara el programa torna a la graella de Tarragona Ràdio, amb un format renovat i moltes ganes de comunicar la nostra feina i la nostra passió: l’arqueologia clàssica.
El programa s’emetrà el darrer dimecres de cada mes, i es podrà seguir a través del 96.7 fm, a la web de Tarragona Ràdio, a les APP’s i per la TDT. També es podrà sentir en diferit a la nostra web i a la web de Tarragona Ràdio.
La temporada 2020 comença el dimecres 26 de febrer de 2020 i compta amb la participació de tres membres de l’equip de recerca en Arqueologia del Paisatge (GIAP) de l’ICAC.
Josep Maria Palet, director de l’ICAC des de gener de 2020 i director-responsable del GIAP des de 2009. És especialista en arqueologia del paisatge i estudis de territori al món antic. També, en arqueomorfologia i prospeccions arqueològiques, arqueologia d’espais altimontans, interaccions socioambientals, espais agraris, centuriacions, poblament rural, ramaderia i gestió del patrimoni.
Alexandra Livarda, arqueobotànica, especialitzada en l’estudi de plantes antigues, i particularment en plantes alimentàries, amb què reconstrueix no només la dieta sinó les relacions i xarxes comercials, socials, econòmiques i polítiques del passat. Livarda és actualment investigadora Ramon y Cajal a l’ICAC. Va obtenir el seu doctorat en Arqueologia el 2008 a la Universitat de Leicester al Regne Unit, amb una tesi sobre la ‘Introducció i dispersió de plantes alimentàries exòtiques a Europa durant els períodes romà i medieval’. La seva tesi va assentar les bases de la seva carrera investigadora en arqueologia de l’alimentació i arqueobiologia social, camps en què ha continuat treballant des de llavors.
Lídia Colominas, investigadora postdoctoral a l’ICAC des de 2015 i que està duent a terme una investigació centrada en l’estudi de la ramaderia en zones d’alta muntanya. És llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona (2003) i doctora en Arqueologia Prehistòrica per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009), amb la qualificació d’excel·lent cum laude per unanimitat. La seva recerca se centra en l’estudi de les interaccions entre els animals i les societats del primer mil·lenni aC a la Mediterrània occidental, des d’una aproximació arqueozoològica. Més concretament, ha desenvolupat la seva recerca en l’estudi de l’alimentació, la ramaderia, el comerç d’animals i les pràctiques rituals d’aquestes societats del passat. A nivell metodològic, ha integrat a la seva recerca les anàlisis paleogenètiques i la morfometria geomètrica.