La ciència tornarà a omplir els carrers, mercats i centres educatius de la demarcació de Tarragona.
La quarta edició de la Nit Europea de la Recerca recupera les activitats presencials en una edició encara marcada per les restriccions derivades de la pandèmia.
La Universitat Rovira i Virgili coordina aquesta activitat a les comarques de Tarragona; juntament amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Un centenar d’investigadores i investigadors d’aquestes institucions participem en aquest gran esdeveniment públic de divulgació científica, que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d’Europa simultàniament.
Els objectius d’aquesta activitat, impulsada per la Comissió Europea des del 2005, són promoure el reconeixement públic de la comunitat investigadora, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, evidenciar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la recerca i les investigadores i investigadors que hi ha al darrere.
Tallers científics a la plaça Corsini de Tarragona
Amb el lema “Recerca pel canvi”, les activitats previstes per aquesta edició arriben a tot tipus de públic. La proposta central és la fira de tallers científics que es farà a la plaça Corsini de Tarragona. Prop d’una trentena de propostes experimentals per a públic familiar de diverses edats ocuparan aquest espai durant tota la tarda i fins al vespre de divendres 24 de setembre. A més, s’habilitarà l’espai European Corner, on els investigadores i les investigadores que s’hi hagin inscrit prèviament podran presentar al públic en general la recerca que fan.
L’ICAC participa a la fira de tallers científics de la plaça Corsini amb quatre tallers:
- “TarrAcro-polis, un viatge científic de 2.000 anys d’història”. Mitjançant les tecnologies de construcció de models tridimensionals, podrem fer un recorregut virtual per l’acròpolis de Tàrraco i observar les principals construccions romanes d’aquest emplaçament tan singular. Una oportunitat única per conèixer un dels fenòmens històrics i arquitectònics cabdals de la ciutat de Tarragona.
- “Sense cotxe ni navegador, per les rutes del món romà”. Us sembla que trigueu massa temps a desplaçar-vos per anar a la feina, a comprar o a la platja? Moure’s per les vies romanes sí que era tot un món! Un joc amb mapes fent servir la cartografia digital i la digitalització de les vies romanes. A càrrec de l’investigador Pau de Soto.
- “La teva gran boda grega”. En el món grec antic un casament era un moment especial per a tota la família. Guarnir i vestir la núvia era un procés llarg en què participava tota la família. En aquest taller veureu com es banyava, es vestia i es maquillava la núvia el dia del seu casament. Per fer-ho, aprendreu com es feia el maquillatge a l’antiguitat, amb quins colors es vestia la núvia i quines joies i pentinats estaven de moda. A càrrec de la investigadora postdoctoral Elena Duce.
- “Quines dones científiques coneixes?”. Us donem l’oportunitat de descobrir en pocs minuts algunes de les dones més importants de la història. Jugant els posarem cara i coneixerem les principals aportacions que han fet a la ciència. A càrrec de la investigadora predoctoral Maria Rueda.
Xerrades divulgatives
La ciència també arribarà als estudiants de secundària i batxillerat. Del 20 al 24 de setembre, investigadores i investigadors de la URV i dels quatre instituts de recerca impartiran xerrades i tallers als instituts que ho hagin sol·licitat.
En el cas de l’ICAC, la investigadora Lídia Colominas farà la xerrada “Arqueologia i desigualtats”, el dia 23 de setembre, a l’Institut Antoni Ballester de Mont-roig del Camp. En la seva presentació, Colominas explicarà en què consisteix l’ofici de l’arqueologia, tot establint paral·lelismes entre les dinàmiques de gènere en societats antigues amb la nostra societat actual. Una oportunitat per fomentar la sensibilització sobre la desigualtat de gènere en la ciència i fomentar la vocació científica.
Altres activitats
Com en edicions anteriors, també s’ha programat una sessió de microxerrades divulgatives, que es farà a Reus el divendres 17 de setembre a les 19h, sota la coordinació de l’IISPV. I per tancar les activitats programades dins de la Nit Europea de la Recerca, el dissabte 25 de setembre a les 11 h es farà a Tarragona una ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès (cal inscripció prèvia).
Consulta tots els detalls d’aquestes i altres activitats a la web de la Nit Europea de la Recerca de la demarcació de Tarragona.
Un projecte conjunt a Catalunya
La Nit de la Recerca és un projecte conjunt a nivell de tot Catalunya. A més de la URV, al projecte Catalan European European Researchers’ Night hi participen la UdG (que coordina el projecte català), la UB, la UAB, la UdL, l’ISGlobal i, des de la present edició, la UVic. La proposta de la Nit de la Recerca a Catalunya va rebre fa quatre anys el segell de Nit Associada, que atorga la Unió Europea.
Notícies relacionades:
«L’ICAC participa per tercer any consecutiu a la Nit Europea de la Recerca», ICAC, 26 de novembre de 2020.
«La Nit Europea de la Recerca torna per tercer any consecutiu amb una programació adaptada a la pandèmia», ICAC, 27 d’octubre de 2020.
«L’ICAC participarà a la tercera edició de la Nit Europea de la Recerca, el novembre de 2020», ICAC, 5 de maig de 2020.
«Èxit de participació en la Nit Europea de la Recerca», ICAC, 30 de setembre de 2019.
Nit Europea de la Recerca 2019: “La recerca, l’element clau”, ICAC, 27 de setembre de 2019.