L’ICAC avança en la consolidació de l’arqueozoologia com a disciplina imprescindible per a estudiar l’antiguitat

La Dra. Lídia Colominas a la plaça del Fòrum de Tarragona (febrer de 2021). Foto: ICAC.
Aquest mes de març de 2021, la Dra. Lídia Colominas ha començat una nova etapa de recerca a l’ICAC, a través d’un contracte de recerca de la convocatòria Ramón y Cajal.

La Dra. Colominas és una arqueòloga especialitzada en l’estudi de la romanització a la Mediterrània occidental. La seva recerca se centra en l’estudi de les interaccions entre els animals i les societats del primer mil·lenni ane i canvi d’era des de l’arqueozoologia.

Després d’una estada postdoctoral al McDonald Institute for Archaeological Research de la Universitat de Cambridge (Regne Unit, 2012-2014), es va incorporar a l’ICAC amb un contracte de recerca Juan de la Cierva (2015), amb què va dur a terme un projecte de recerca sobre els canvis en les pràctiques ramaderes en època ibèrica i romana a la plana de l’Empordà i als Pirineus Orientals.

L’any 2017 va optar a un contracte de recerca postdoctoral de l’ICAC amb què va liderar un projecte multidisciplinari sobre la transhumància a l’antiguitat, aplicant anàlisis paleogenètiques i morfomètriques.

Aquests dos projectes han proporcionat dades inèdites i molt rellevants sobre les pràctiques ramaderes en zones d’alta muntanya durant l’antiguitat, proposant l’aparició d’una mobilitat animal plana-alta muntanya ja en època romana.

Podeu veure una mostra d’aquests resultats en les següents publicacions:

La Dra. Lídia Colominas treballant amb una mostra de fauna a l'ICAC (2020). Foto: ICAC.
La Dra. Lídia Colominas treballant amb una mostra de fauna a l’ICAC (2020). Foto: ICAC.

El 2020 la Dra. Colominas va guanyar un contracte Ramón y Cajal (Programa nacional de contractació i incorporació d’RH, del Ministeri de Ciència i Innovació) amb què s’obre la porta a consolidar l’arqueozoologia com a disciplina imprescindible per a estudiar les societats de l’antiguitat a l’ICAC. Aquest nou contracte li permetrà conformar un equip propi de recerca i consolidar la seva trajectòria investigadora.

I és que els animals tenien un paper molt important en les societats antigues (com també tenen ara), tant en l’esfera econòmica (eren font d’aliments i de productes tan imprescindibles com la pell, la llana o els fems), com en l‘esfera social i ideològica (eren animals de companyia i s’utilitzaven en rituals, cerimònies, etc.).

Astràgal d’ovella procedent del jaciment de  Llo (Sallagosa, La Cerdanya), a 1630 m s.n.m. seleccionat per a l’estudi morfomètric i d’ADN antic. Autora: Lídia Colominas (ICAC).
Astràgal d’ovella procedent del jaciment de Llo (Sallagosa, La Cerdanya), a 1630 m s.n.m. seleccionat per a l’estudi morfomètric i d’ADN antic. Autora: Lídia Colominas (ICAC).

En aquest sentit, la recerca de la Dra. Colominas atén a una doble perspectiva: la investigació sobre la identitat, l’estatus i les desigualtats socials de les societats de l’antiguitat a través de l’estudi de l’alimentació i de les pràctiques rituals; i la investigació de l’economia a través de l’estudi de la ramaderia i del comerç d’animals.

Des d’un punt de vista metodològic, la Dra. Colominas ha integrat diverses tècniques analítiques innovadores a la metodologia arqueozoològica clàssica. Ha aplicat anàlisis paleogenètiques per tal d’aportar informació sobre qüestions com ara les migracions i el comerç d’animals, i també ha aplicat la Morfometria Geomètrica  per proporcionar dades sobre la mobilitat dels animals i els seus sistemes de gestió i cria.

Dins l’ICAC, la seva recerca s’integra en l’equip de recerca en Arqueologia del Paisatge (GIAP), on juntament amb la Dra. Alexandra Livarda estan desenvolupant una línia de recerca en bioarqueologia.

 

 

COMPARTEIX: