Expandim l’estudi de l’espai domèstic i els processos de transformació de materials en l’edat del ferro a la Mediterrània occidental: l’equip d’Arqueologia Protohistòrica de l’ICAC ha aconseguit un nou ajut postdoctoral.
Una gran notícia per a la línia de recerca de l’equip d’Arqueologia Protohistòrica, liderat per M. Carme Belarte (ICREA-ICAC), que investiga les societats complexes de la protohistòria de la Mediterrània occidental.
Celebrem que Marta Blasco hagi rebut recentment una beca postdoctoral Juan de la Cierva – Formación (Ministeri de Ciència i Innovació). Us avancem una mica d’informació sobre el plantejament de la seva recerca:
La nova investigadora postdoctoral Marta Blasco treballarà amb l’equip de M. Carme Belarte (ICREA-ICAC) en un projecte sobre “Artesanies oblidades. Objectes elaborats en matèries dures animals en l’edat del ferro”. La seva recerca es centrarà en l’estudi de les peces elaborades sobre matèries dures animals, fonamentalment al nord-est peninsular, en el primer mil·lenni aC.
Blasco ja havia treballat en la indústria sobre matèries dures animals en època ibèrica amb la seva tesi doctoral, «Piezas de hueso, asta, cuerno y marfil en época ibérica» (Universitat de València, 2020). En la seva estada a l’ICAC podrà ampliar la seva recerca a nous jaciments, en projectes dirigits per M. Carme Belarte.
Els interessos de recerca de Marta Blasco passen també l’arqueologia feminista, les cadenes operatives i els treballs artesanals, especialment amb les artesanies oblidades. I què són, les artesanies oblidades?
Quan parlem d’artesanies oblidades ens referim a totes aquelles activitats que, en gran mesura, s’han passat per alt en les recerques prèvies; en part perquè s’ha donat per descomptat que no existien o eren poc rellevants, o bé perquè han resultat més difícils de documentar en el registre arqueològic; però que, com hem comprovat, tenen un enorme potencial per a crear discursos més complets de les societats del passat, Marta Blasco.
La seva recerca més recent (2020-2021) ha estat sobre els objectes elaborats en matèries dures d’origen animal (os, asta, marfil i banya) recuperades en les excavacions urbanes de València, amb un projecte finançat per la Beca d’Arqueologia 2020 de l’Ajuntament de València al Servei d’Investigació Arqueològica Municipal.
Antecedents
Marta Blasco es va llicenciar en Història a la Universitat de València (2013), amb l’obtenció del Premi extraordinari de Fi de Llicenciatura. A la mateixa universitat va obtenir un Màster en Arqueologia (2014) i un Doctorat en Arqueologia (2020), amb la qualificació Excel·lent Cum Laude i menció de doctorat internacional.
Té àmplia experiència en excavacions arqueològiques i ha participat en campanyes a jaciments paleolítics, de l’edat del bronze, l’edat del ferro i època ibèrica, etapa en què s’ha especialitzat.
Ha participat també en nombrosos congressos de caràcter internacional i nacional, i ha dut a terme de forma contínua (tant a nivell individual com de forma grupal) contribucions científiques en revistes destacades tant a Espanya com en l’àmbit internacional.
L’any 2016 va obtenir una beca predoctoral Atracció del Talent de la Universitat de València, amb què va desenvolupar la tesi doctoral i es va incorporar a les activitats docents, d’innovació i recerca del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga.
Gràcies a l’obtenció de la «Beca Iberoamérica. Santander investigación» en les convocatòries de 2015 i 2017, Blasco va fer dues estades de recerca a la Facultat de Ciències Socials i Humanitats de la Universitat Autònoma de San Luis Potosí (Mèxic), així com una tercera, també en el marc del contracte predoctoral, al Laboratoire Préhistoire et Technologie, Maison de l’Archéologie et de l’Ethnologie (MAE), del CNRS – Universitat Paris Nanterre, a París.
Marta Blasco està acreditada per l’ANECA com a professor/a ajudant doctor/a de l’ANECA des de 2021.