Els sondejos que l’ICAC ha fet a la zona (des de 2018) porten a plantejar la possibilitat d’un punt militar a 2.500 m d’altura.
L’Ajuntament de Meranges i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) han establert un acord per a reactivar aquest estiu les excavacions a Coll de Molleres (Puigpdedrós), en el que seria el jaciment romà més alt de Catalunya, a 2.500 metres. El projecte arrenca així una segona fase, després dels primers sondejos d’una recerca més àmplia en la qual també hi estan implicats els termes municipals de Guils i Lles, a la Cerdanya.
⇒ El periodista Miquel Spa es fa ressò d’aquest projecte en una notícia al diari Regió7 (16 de maig de 2022).
Els treballs arqueològics projectats, i que durà a terme el grup GIAPde l’ICAC, se centren en l’estudi de l’ocupació humana, a partir de l’època neolítica però especialment la romana, al voltant i per sobre de la cota de 2.000 metres. El jaciment romà de Coll de Molleres en desbancaria un altre a la vall de la Vansa i Fórnols de l’Alt Urgell, a la cota dels 2.000 metres, com el més alt al país.
En aquest jaciment situat al Cadí, en una zona coneguda com el Goleró, els arqueòlegs del GIAP (ICAC) hi van trobar evidències d’una explotació metal·lúrgica i un assentament militar de l’etapa imperial que ha estat catalogada com a molt important per part del mateix ICAC.
El director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha explicat que «aquest jaciment de la Cerdanya ha superat el de l’Alt Urgell perquè estem treballant a prop de la zona del Puigpedrós en un jaciment, Coll de Molleres, que probablement és de cronologies paral·leles al de Iulia Libica de Llívia, que és a 2.500 metres i és, per tant, el més alt de Catalunya».
Palet ha remarcat també que, de la mateixa manera que el jaciment de la Vansa, el de Meranges pot ser també un punt de control estratègic en el pas de tropes pel Pirineu: «Segurament va ser un petit enclavament militar amb una estructura quadrangular», i ha anunciat que «aquest estiu el començarem a excavar en extensió».
Quatre anys d’excavacions del GIAP als Pirineus
Així, ara l’Ajuntament de Meranges i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), a través del grup GIAP, activaran un projecte de quatre anys d’excavacions que deixaran enrere els diferents sondejos fets des de l’any 2018. El jaciment es troba en uns terrenys de titularitat de l’Ajuntament, el qual s’ha mostrat disposat a impulsar la promoció de les restes.
Els treballs arqueològics seran dirigits per la Dra. Lídia Colominas(investigadora Ramón y Cajal, GIAP), Arnau Carbonell (investigador predoctoral, GIAP) i el Dr. Josep M. Palet (co-director del GIAP).
Notícies relacionades:
«Meranges excavarà un jaciment romà que serà el més alt del país», Regió7, 16 de maig de 2022.
«Es reprenen les excavacions a la cova prehistòrica de la vall de Núria a Queralbs, al Pirineu», ICAC, 2 de setembre de 2021.
«Els primers sondejos a Bac de Puigpedrós (Engorgs) donen indicis d’una fase preromana al jaciment», ICAC, 27 de juliol de 2020.
Campanya 2019: “Romans al Pirineu, a 2.500 m? Els treballs d’excavació a Meranges ens donen nous indicis”
“Arqueorutes: itineraris d’interès arqueològic. Un exemple de transferència del coneixement”
Campanya 2018: “Arqueologia dels paisatges culturals de muntanya a les capçaleres del Ter i del Segre (Ripollès-Cerdanya)”
Campanya 2017: “Primers passos per posar en valor el patrimoni arqueològic de les capçaleres del Ter i Freser”
Campanya 2016: “Voldríem donar vida al patrimoni arqueològic del Pirineu”
Campanya 2015: “Tenim un nou gran assentament ramader d’alçada del Neolític”
“Cinc mil anys de transhumància al nord-est de Catalunya” (Catalunya Ràdio, 6/10/2015)
Campanya 2014: “A la plana litoral empordanesa el paleosòl antic pot estar a 15 metres de profunditat”
“La geoarqueologia permet integrar arqueologia i paleoambient”
Campanya 2013: “El model ciutat-territori romà també es va instal·lar al Pirineu”
Campanya 2012: “En època romana el Pirineu oriental el connecta l’activitat minerometal·lúrgica”
Campanya 2011: “Hem documentat hàbitat d’època romana a alta muntanya per primera vegada”
Campanya 2010: “Volem explicar la relació històrica plana-muntanya a través de la transhumància al NE de Catalunya”