La plaça Corsini de Tarragona acollirà l’acte central de l’esdeveniment, amb prop de 60 tallers científics entre divendres 29 i dissabte 30.
La Nit Europea de la Recerca amplia el seu radi d’activitats. L’acte central, la fira de tallers científics, tindrà lloc primera vegada a Tortosa com a activitat prèvia i degut a l’èxit d’edicions anteriors s’allargarà durant dos dies a la plaça Corsini de Tarragona: divendres 29 (a la tarda) i dissabte 30 (al matí).
Aquesta iniciativa, que a les comarques de Tarragona coordina i organitza per sisè any consecutiu la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha previst enguany més propostes que mai: prop de 60 tallers científics per a públic familiar, i més de 30 xerrades divulgatives per a públic adolescent i adult.
L’esdeveniment compta amb la implicació de més de 300 investigadors/es de la URV i dels quatre centres d’investigació CERCA del territori: l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). La proposta ha rebut el finançament de la Unió Europea.
Les activitats també s’estendran els dies previs i posteriors a Tortosa, Tarragona i Reus.
La Nit Europea de la Recerca (European Researchers Night) és un esdeveniment públic de divulgació científica que té lloc cada any simultàniament a 300 ciutats de 30 països del continent. Des del 2018 la URV organitza a la demarcació de Tarragona aquesta iniciativa, que ha anat creixent i consolidant-se en aquests sis anys. L’objectiu de la Nit Europea de la Recerca és apropar la investigació i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació en un llenguatge planer i comprensible.
Prop de 60 tallers experimentals
Les principals novetats d’aquesta edició tenen a veure amb l’acte central de la Nit Europea de la Recerca: la fira de tallers científics per a públic familiar. La gran afluència de públic en edicions anteriors han fet que aquesta activitat passi a fer-se dos dies a la plaça Corsini de Tarragona: la tarda del 29 i el matí del 30 de setembre.
Prop de 60 tallers ompliran la plaça amb tallers científics molt experimentals i adaptats a un llenguatge comprensible, amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania d’una manera entenedora i lúdica, i despertar la seva curiositat científica a través de l’experimentació. L’ICAC hi contribueix amb quatre d’aquests tallers.
L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’oficina Europe Direct Tarragona, és el patrocinador principal de l’activitat de la plaça Corsini, juntament amb la Diputació de Tarragona. També ha comptat amb la col·laboració del Mercat Central de Tarragona i l’empresa Borges.
Quatre tallers experimentals de l’ICAC sobre arqueologia
L’ICAC participa en l’edició 2023 de la Nit Europea de la Recerca amb quatre tallers experimentals que ens acostaran al món romà des de la perspectiva del comerç, l’alimentació, l’artesania i la numismàtica. Us hi esperem!
- Produir, comerciar i edificar: Imagina la teva vil·la romana. Amb Toni Corrales i Maria Rueda, del grup de recerca MIRMED.
Ens situem a la Tàrraco del segle I dC. En M. Clodius Martialis és un magistrat de Tarraco que es dedica al comerç del vi des de fa poc temps. Com el seu negoci prospera ha adquirit recentment uns terrenys agrícoles a la zona de l’Ager Tarraconensis on acabarà desenvolupant una gran producció vitivinícola. Amb aquesta activitat et posaràs a la pell d’un comerciant i productor de vi, descobriràs com era la seva residència i com, poc a poc, va desenvolupant el seu negoci. T’apuntes a l’aventura?
-
El mapa dels sabors romans. Amb Theoni Baniou, Federica Riso, Darío Herranz i Alexandra Livarda, del grup de recerca GIAP.
La ciutat de Tàrraco està buscant cuiners i cuineres amb talent que s’atreveixin a preparar plats per a tres comensals molt especials: un patrici de Tàrraco, un treballador d’una terrisseria i la deessa Isis. Acceptes el repte? Amb aquest taller aprendràs algunes receptes romanes i la varietat dels ingredients que s’utilitzaven en aquella època, a més de la procedència de tots aquests aliments i xarxes comercials de l’època. Sabries dir d’on prové la canyella? I el pebre? O els dàtils? Descobreix-ho en aquest taller.
- Un trencaclosques a la romana: muntem un opus sectile! Amb Laura Galán, Jordi Oliver, Pablo Varona i Teresa Buey, del grup de recerca ArPA-LIRA.
Amb aquesta activitat aprendràs quin era el procés de fabricació d’un paviment en sectile. Era una tècnica que va ser utilitzada al món romà per decorar les estances més importants dels seus edificis, per això empraven diferents tipus de marmora d’arreu de la Mediterrània. Luxe, color, prestigi, simbolisme i tècnica eren els ingredients necessaris per fabricar aquests tipus de terres. Us animeu a participar?
-
Numismàtica i arqueologia: dos camps simbiòtics. Amb Òscar Caldés i Andreu Muñoz, del grup de recerca MIRMED.
Divulgareu la tasca arqueològica i numismàtica, des de la recuperació de les peces durant l’excavació fins a l’estudi i fotografia de les monedes. També buscareu peces en “petites excavacions”, i un cop recuperades, fareu calcs de les peces a llapis sobre post-its.
Xerrades i tallers divulgatius
Per arribar a tot tipus de públic s’han organitzat també activitats prèvies i posteriors a l’acte central. Els centres de secundària de la demarcació rebran la visita d’investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca que impartiran més de 20 xerrades i tallers divulgatius durant la setmana del 25 al 29 de setembre.
També s’ha organitzat una xerrada divulgativa el 26 de setembre a la sala d’actes del Museu del Port de Tarragona, els investigadors Javier Sigró, del Centre en Canvi Climàtic C3 de la URV i Jaume Folch, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat parlaran sobre les conseqüències climatològiques i sobre la salut humana de l’augment de la temperatura del mar.
Finalment, la Nit Europea de la Recerca oferirà el dijous 5 d’octubre a la tarda una sessió de microxerrades divulgatives organitzada per l’IIPSV en col·laboració amb la Universitat, on investigadores i investigadors de diferents àmbits faran una pinzellada de les seves línies de recerca.
Dijous 5 d’octubre, a les 18 h, la coordinadora del grup de recerca ArPA-LIRA de l’ICAC, i professora de la URV, Diana Gorostidi farà la microxerrada «De la lletra i de la pedra. Diàlegs amb els romans a peu de carrer»! A la biblioteca Xavier Amorós de Reus.
La Nit Europea de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci coordinat per la Universitat de Girona i del que formen part altres universitats i institucions públiques catalanes. A Tarragona també compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Tarragona a través d’Europe Direct, de la Diputació de Tarragona i del Port de Tarragona, a més del suport de Mercats Tarragona i de l’empresa Borges, i la fira de tallers de Tortosa ha tingut el patrocini de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de la ciutat.
La informació detallada amb totes les activitats es pot consultar a la web tarragona.nitdelarecerca.cat