S’han organitzat un centenar d’activitats protagonitzades per prop de 300 investigadors de la URV i dels quatre centres CERCA del territori (ICAC, ICIQ, IISPV, IPHES).
La sisena edició de la Nit Europea de la Recerca ha superat totes les expectatives. Més activitats, més localitzacions i més participació, tant de públic com d’investigadores i investigadors que un any més s’han bolcat en aquesta activitat divulgativa.
El passat divendres 29 de setembre a la tarda i dissabte 30 al matí, més de 4.000 persones han participat de la fira de tallers científics que s’ha fet a la plaça Corsini de Tarragona. Per primer cop, l’acte central de la Nit s’ha allargat dos dies i, també per primera vegada, la fira de tallers ha arribat a Tortosa.
Més de 4.000 persones han participat de la fira de tallers científics que s’ha fet a la plaça Corsini de Tarragona
En total han estat prop de 60 tallers de diferents disciplines científiques per a públic familiar. Es tracta de propostes experimentals i adaptades a un llenguatge comprensible. En accedir a la plaça, els nens i les nenes obtenen un passaport científic que completen quan realitzen els tallers. Enguany se n’han completat un miler.
En aquesta iniciativa, que a les comarques de Tarragona coordina i organitza la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV), s’hi han implicat prop de 300 investigadors de la URV i dels centres CERCA del territori: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA) i Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). La proposta ha rebut el finançament de la Unió Europea.
En aquesta edició de 2023, l’ICAC ha participat a la fira de tallers científics amb quatre tallers experimentals que versaven sobre el món romà des de la perspectiva del comerç, l’alimentació, l’artesania i la numismàtica.
- Produir, comerciar i edificar: Imagina la teva vil·la romana. Amb Toni Corrales i Maria Rueda, del grup de recerca MIRMED.
-
El mapa dels sabors romans. Amb Theoni Baniou, Federica Riso, Darío Herranz, Alexandra Livarda i Patricia Vandorpe, del grup de recerca GIAP.
- Un trencaclosques a la romana: muntem un opus sectile! Amb Laura Galán, Jordi Oliver, Pablo Varona i Teresa Buey, del grup de recerca ArPA-LIRA.
-
Numismàtica i arqueologia: dos camps simbiòtics. Amb Òscar Caldés i Andreu Muñoz, del grup de recerca MIRMED.
Per arribar a tot tipus de públic s’han organitzat també activitats prèvies i posteriors a l’acte central. Durant tota la setmana, els centres de secundària de la demarcació han rebut la visita d’investigadors de la URV i dels centres CERCA de Tarragona, que impartiran prop de 30 xerrades i tallers divulgatius.
L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’oficina Europe Direct Tarragona, és el patrocinador principal de l’activitat de la plaça Corsini, juntament amb la Diputació de Tarragona i el Port de Tarragona. També ha comptat amb la col·laboració del Mercat Central de Tarragona i l’empresa Borges.
Xerrades divulgatives a Reus
El darrer acte de la Nit Europea de la Recerca a les comarques de Tarragona tindrà lloc aquest dijous a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus. Es tracta del cicle de xerrades divulgatives “Recerca pel canvi”, microxerrades de temes relacionats amb la recerca que imparteixen investigadors i investigadores de la Universitat i dels centres CERCA de les comarques de Tarragona. L’esdeveniment està coordinat per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili.
Diana Gorostidi (URV-ICAC) hi participa amb la microxerrada «De la lletra i de la pedra. Diàlegs amb els romans a peu de carrer»! A la biblioteca Xavier Amorós de Reus, el dijous 5 d’octubre a les 18 h.
300 ciutats i 30 països
La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic de divulgació científica que té lloc cada any simultàniament a 300 ciutats de 30 països del continent. Des del 2018 la URV organitza a la demarcació de Tarragona aquesta iniciativa, que ha anat creixent i consolidant-se en aquests sis anys. L’objectiu de la Nit Europea de la Recerca és apropar la investigació i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació en un llenguatge planer i comprensible.
Aquest esdeveniment és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci coordinat per la Universitat de Girona i del que formen part altres universitats.