La Venus de Badalona: una escultura romana plena de sorpreses.
Aquest novembre es compleixen 90 anys des que l’arqueòleg badaloní Joaquim Font i Cussó va descobrir una escultura de Venus durant les excavacions a la part baixa del Clos de la Torre, a Badalona, al voltant de l’actual plaça de l’Assemblea de Catalunya.
La Venus es va convertir immediatament en una peça emblemàtica per a la ciutat. Inicialment exposada al museu de l’Agrupació Excursionista de Badalona, la peça va ser espoliada el 1940, durant la postguerra, i traslladada al Museo Arqueológico Provincial de Barcelona (avui Museu d’Arqueologia de Catalunya), d’on no va retornar fins al 1980.
Recentment, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), a través de la seva Unitat d’Estudis Arqueomètrics (UEA), dirigida per la investigadora Anna Gutiérrez, ha col·laborat amb el Museu de Badalona per realitzar una revisió exhaustiva d’aquesta petita escultura del segle I dC. Seguint les darreres tendències en investigació arqueològica, s’ha dut a terme un complet estudi arqueomètric del material amb què es va elaborar: el marbre. S’han aplicat diverses tècniques avançades, principalment l’anàlisi petrogràfica, l’anàlisi per catodoluminescència i l’espectrometria de masses.
Els resultats d’aquests estudis es presentaran per primera vegada en una conferència a càrrec de les investigadores Marie-Claire Savin (ICAC), Esther Gurri (Museu de Badalona), Andrea Collado (UAB) i Anna Gutiérrez (ICAC), posant en relleu el paper de la investigació interdisciplinària en la reinterpretació d’aquestes peces històriques.
La conferència «La Venus de Badalona: una escultura romana plena de sorpreses» serà el dimarts 19 de novembre, a les 19 h, al Museu de Badalona (entrada lliure fins a completar l’aforament).
Notícies relacionades:
«Ni la aleta de un delfín ni una concha: lo que sobresale de la Venus de Badalona podría ser el ala de Cupido», El Periódico, 24 de gener de 2024.
«Desvelat què sobresurt de la cuixa de Venus: l’ala de Cupido», Badalona Comunicació, 23 de gener de 2024.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.