Barcelona
Els dies 19, 20 i 21 de maig es celebraran a la Facultat de Geografia i Història de la UB les jornades acadèmiques internacionals “Diacronía de un obelisco: Vicisitudes transversales de una tipología inmortal“, organitzades pels professors Juan Miguel Muñoz Corbalán i Núria Torras Benezet, amb la col·laboració de l’ICAC, la Fundació Bosch i Gimpera, el Museu Egipci de Barcelona i el Museu Etnològic i de Cultures del Món.
La civilització egípcia va exercir una gran fascinació entre els seus conveïns i les cultures d’èpoques posteriors. Tant les seves expressions artístiques com les seves tradicions religioses i funeràries van ser objecte d’inspiració per a la civilització occidental. Els tekhen o obeliscs -del grec obeliskos– van ser un d’aquests elements.
La reutilització d’aquests monuments pels emperadors romans, els papes del Renaixement i del Barroc, així com els països occidentals durant l’època moderna i contemporània, manifesta l’admiració per aquestes peces colossals, l’enigma plantejat pels seus jeroglífics i imatges a societats alienes al món original que els va crear i la recontextualització de peces mil·lenàries amb la finalitat última d’expressar noves polítiques, creences i poders, o, simplement, per convertir-se en peces monumentals dels paisatges i les estructures mentals generats des de les ideologies o els mateixos llenguatges artístics al llarg dels segles.
En les jornades internacionals s’adreçaran aquests processos de resignificació, reutilització i recontextualització dels obeliscs, a través de les contribucions de tretze investigadors i investigadores especialistes. Es farà també la presentació del projecte Middle Kingdom Theban Project.
En el marc de les jornades, es conduiran visites guiades al Museu Egipci de Barcelona i al Museu Etnològic i de Cultures del Món.
Us convidem a assistir a aquestes jornades plantejades amb tanta cura i que permetran fer una revisió diacrònica en profunditat d’aquesta tipologia monumental. Podeu consultar aquí la programació de les jornades i les informacions relatives a cada activitat.
L’assistència és lliure i podrà ser tant presencial com telemàtica. Cal inscripció prèvia amb la UB (a través d’aquest formulari), amb un cost de 10 € per a estudiants de la UB i 15 € per a la resta. L’activitat compta amb acreditació acadèmica d’1 crèdit ECTS.