Màster universitari en Arqueologia Clàssica Aplicada. Recerca i Transferència – 2a edició
La Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i la Universitat Autònoma de Barcelona UAB) organitzen el Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica Aplicada. Recerca i Transferència (MACA) per a la formació avançada en l’aplicació de tècniques i tecnologies científiques capdavanteres en arqueologia.
Aquest nou programa de màster és un proposta interessant per a totes aquelles persones que desitgin aprofundir en l’estudi de la cultura material de l’antiguitat amb un marc metodològic rigorós i professionalitzador.
Una nova perspectiva de l’Arqueologia Clàssica
El MACA s’adreça persones titulades en l’àmbit de l’arqueologia, els estudis clàssics, la història de l’art, la història, l’antropologia i l’arquitectura, entre d’altres, que volen formar-se en nous camps professionals de l’arqueologia i especialitzar-se en tècniques i metodologies capdavanteres com els sistemes d’informació geogràfica i la intel·ligència artificial, l’arqueometria lapídia, l’anàlisi de restes bioarqueològiques o la creació de models 3D a partir de restes arquitectòniques.
A més de la formació acadèmica teòrica, es potencia també l’aprofundiment en les tècniques de laboratori i en els recursos informàtics, que poden oferir un camí laboral en l’àmbit de la gestió i la difusió del patrimoni.
Tres línies d’especialització
El nou programa de màster ofereix tres itineraris d’optatives, que permeten conèixer les diferents vessants de l’arqueologia i especialitzar-se en:
- Arqueologia del Paisatge
- Arqueologia de l’Arquitectura
- Arqueologia del la Cultura Material
Al pla d’estudis del màster pots veure la llista de les assignatures per cadascuna de les especialitats i també, comprovar la modalitat de la docència (semipresencial o virtual).
Format semipresencial
La presencialitat del màster es concentra en les activitats pràctiques i de laboratori, mentre que les classes teòriques s’imparteixen en línia a través del campus virtual de la URV (Moodle) i es concentren en un o dos dies a la setmana durant el primer quadrimestre (de setembre a gener).
Les activitats pràctiques i d’especialització es duran a terme als laboratoris i instal·lacions de les tres institucions que participen en el màster (URV, ICAC, UAB), de manera que la mobilitat està garantida i l’alumnat podrà conèixer els tres centres de primera mà.
Hi ha la possibilitat de gaudir de beques per a cobrir les despeses d’aquesta mobilitat, així com programes de beques propis de les diferents institucions participants.
Descobreix els avantatges d’un programa interuniversitari
Les tres institucions que impulsen la titulació, la URV, la UAB i l’ICAC, col·laboren des del 2006 en la formació especialitzada en arqueologia clàssica aportant-hi la seva expertesa i un equip de professorat altament qualificat.
El caràcter interinstitucional del màster permet oferir docència en un ampli ventall de matèries de recerca i d’especialitzacions; un entorn que promou els estudis transversals i transdisciplinaris que combinen de diferents especialitats, aproximacions i metodologies.
La Dra. Maria Carme Belarte, ICREA Research Professor i investigadora a l’ICAC, és la responsable acadèmica del programa de màster a l’ICAC:
La interdisciplinarietat i transversalitat del professorat del màster permet que els treballs de fi de màster (TFM) siguin codirigits per investigadors/es de diferents especialitats que es complementen entre si.
La Dra. Diana Gorostidi Pi, professora de la URV i investigadora de l’ICAC, és la coordinadora del màster a la URV:
El caràcter interinstitucional del màster en què participen la URV, l’ICAC i la UAB permet oferir docència en un ampli ventall de matèries de recerca especialitzada, de forma que l’alumne pot conèixer les diferents vessants de l’arqueologia.
Informació bàsica
- Durada: 60 ECTS
- Places de nou ingrés: 25
- Modalitat: semipresencial
- Idiomes: Català (30%), castellà (40%) i anglès (30%)
- Horari: les classes presencials es concentren en un o dos dies a la setmana durant el primer quadrimestre (de setembre a gener).
- Data d’inici i final de la docència: d’octubre a juny
- Les classes presencials tenen lloc a Tarragona (Facultat de Lletres de la URV i ICAC) i dues assignatures, a Barcelona (Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB).
- Preu: 1.806 € (preu del curs 2023-24)
La preinscripció per al curs 2023-24 està tancada.
La preinscripció per al curs 2024-25 s’inicia el mes de març 2024.
Informació i contacte:
- Secretaria de formació avançada de l’ICAC
Telèfon: 977 249 133
Correu electrònic: agallego@icac.cat
- Oficina d’Atenció al Màster (URV)
Telèfon: 977 779 944
Correu electrònic: postgrau@urv.cat