Tarragona
El grup de recerca ArPA-LIRA organitza, el dimarts 10 de desembre, el seminari en format híbrid “Instrumenta scriptoria. Ahir i avui” dins de l’assignatura Arqueologia de l’escriptura del màster en Arqueologia Clàssica (MACA). L’activitat serà oberta i es podrà seguir en línia.
Quan?
Dimarts, 10 de desembre, de 16 h a 19 h.
On?
Presencial: Aula 307, URV (Campus Catalunya)
Virtual: accés en línia via Teams (enllaç)
Programa:
- 16.00 h. “Instrumenta scriptoria. L’art d’escriure a l’antiguitat”, per Patricia Terrado Ortuño (URV).
- 17.30 h. “Del cincel al ChatGPT: instrumentos para el registro y estudio de las inscripciones latinas en la época de la IA”, per Lucio Lauri (Universitat de Roma “La Sapienza” – URV).
S’obrirà un debat, amb la participació dels professors Jesús Carruesco (URV-ICAC) i Alessandro Ravotto (UAB).
Organitza i presenta: Diana Gorostidi Pi (URV-ICAC).
Segueix el seminari en línia, en aquest enllaç: https://bit.ly/instrumentascriptoria
L’escriptura i les seves eines, de l’antiguitat a la intel·ligència artificial
El seminari, que s’ofereix dins del programa del màster MACA (ICAC-URV-UAB), en el marc de l’assignatura Arqueologia de l’escriptura, explora la interacció entre epigrafia, papirologia i els suports arqueològics.
En la primera sessió, Patricia Terrado abordarà els instrumenta scriptoria de l’antiguitat, al voltant dels objectes i processos de l’escriptura en l’antiguitat; així com les evidències del procés de la creació dels documents escrits, des de l’execució de les lletres a la identitat dels escribes, a partir de les fonts literàries i arqueològiques.
Terrado (doctorada amb l’ICAC l’any 2017 amb una tesi sobre l’antic port de Tàrraco, dirigida per Joaquín Ruiz de Arbulo i Diana Gorostidi) és especialista en arxivística i arqueologia.
La segona presentació, a càrrec del doctorand Lucio Lauri, presentarà una eina innovadora basada en IA (ChatGPT) per a la recopilació, estudi i divulgació de les inscripcions llatines, desenvolupada en el context de la seva tesi doctoral, que versa sobre els processos constructius en època romana.
El seminari és organitzat per l’equip LIRA del grup de recerca ArPA-LIRA (ICAC), amb el suport del projecte de recerca I+D Sulmare en l’àmbit d’estudi dels artesans, gestors i comitents de produccions artístiques a l’antiguitat.
Segueix el seminari en línia, en aquest enllaç: https://bit.ly/instrumentascriptoria
Us hi esperem!