La Comissió Europea (CE) ha atorgat ajuts MSCA (en anglès, Marie Skłodowska-Curie Actions) a dues propostes presentades des de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
Els projectes s’inscriuen a la línia d’accions anomenada Individual Fellowship (IF), que s’emmarca en el programa Horizon 2020 i que té per objectiu impulsar la carrera d’investigadors experts que volen ampliar la seva competència treballant a l’estranger.
Amb aquests ajuts es podran incorporar a l’ICAC dues noves investigadores per a un període de dos anys. El programa cobreix el contracte de treball amb salaris competitius i una borsa de diners per al finançament de la seva formació. Els dos projectes han estat seleccionats d’entre les 2.015 propostes d’arreu d’Europa que s’han presentat en la convocatòria 2020 en l’àmbit de Ciències Socials i Humanitats.
Un èxit que s’ha repetit en les tres darreres convocatòries
És el tercer any consecutiu que l’ICAC aconsegueix la concessió de dos ajuts en aquesta convocatòria MSCA! Això suposa un reconeixement important tant de la capacitat del centre com a institució acollidora com del valor i expertesa dels supervisors que avalen les propostes i que són dos membres de l’equip GIAP: el Dr. Hèctor A. Orengo i la Dra. Alexandra Livarda. L’enhorabona a tot l’equip!
Els projectes seleccionats en la convocatòria 2020 són:
-
Dra. Charlotte Diffey, arqueobotànica, procedent de la Universitat de Reading (UK). La seva proposta, supervisada per la Dra. Alexandra Livarda, estudiarà l’activitat agrícola i els canvis en l’explotació agrícola en la transició del Bronze al Ferro (l’Edat Fosca) a l’Egeu, amb el títol “DarkSeeds, ‘A new explanatory paradigm for the agricultural economies of the Aegean Late Bronze and Early Iron Age using Machine Learning-aided 3D morphometrics and stable isotope analyses” (H2020-MSCA-IF-2020- 101024917).
-
Dra. Efrossyni Boutsikas, arqueòloga clàssica, experta en religió i mites grecs i en arqueoastronomia; procedent de la Universitat de Kent (UK). La seva proposta, supervisada pel Dr. Hèctor A. Orengo, estudiarà els espais rituals i les concepcions de l’espai a l’antiga Grècia, especialment a travès dels temples i la seva decoració; amb el títol “STAR-AGESS, Spatio-Temporal Analysis of Ritual and Ancient Greek Experience of Sacred Spaces” (H2020-MSCA-IF-2020- 101026674).
Projectes MSCA a l’ICAC
Amb aquestes noves concessions d’ajuts, l’ICAC comptarà amb un total de 7 investigadors i investigadores Marie Curie, amb un finançament conjunt de més d’1 milió d’euros. Els projectes actius són:
- Merkourios Georgiadis (MSCA-IF), amb el projecte TransMed: Transported Landscapes of Greek Mediterranean Colonisation (H2020-MSCA-IF-2018 n.839650), sobre nous mètodes automàtics de prospecció arqueològica, que duu a terme amb l’equip GIAP.
- Simona Perna (MSCA-IF), amb el projecte TECHNET: Technological innovation and knowledge networks: a multidisciplinary approach to Greco-Roman stone vases (H2020-MSCA-IF-2019 n.895286), sobre la innovació tecnològica i les xarxes de coneixement en la cultura greco-romana, que duu a terme amb l’equip ArPA.
- Toby Wilkinson (MSCA-IF), amb el projecte YARNSCAPE: Ecological Economies of Ancient Textiles (H2020-MSCA-IF-2018 n.840892), que duu a terme amb l’equip GIAP.
- Arnau Garcia Molsosa (MSCA-COFUND Beatriu de Pinós), amb el projecte TrackSherd: Towards an automated archaeological surface survey: development of Machine and deep learning-based methods for automated identification and classification of potsherds in subcentimetric drone-acquired imagery (2018-BP-00208), dedicat a la innovació de les metodologies de prospecció arqueològica mitjançant la incorporació de fotografia aèria d’alta resolució i sistemes computacionals d’anàlisi d’imatges, i que duu a terme amb l’equip GIAP.
- Cemre Ustunkaya (MSCA-IF), amb el projecte iShape3DSeed (H2020-MSCA-IF-2019- 892502), amb l’equip GIAP.