Coordinador: Josep M. Macias
Institució finançadora: Ajuntament de Tarragona, ICAC, Arquebisbat de Tarragona, Secretaria d’Universitats i Recerca.
Blog de les excavacions: A la recerca del temple d’August
Resum
L’execució de la IV Fase del Pla Director de la Catedral de Tarragona va comportar el cessament del culte a l’interior de l’edifici, una circumstància aprofitada per endegar un projecte arqueològic destinat a resoldre els interrogants sobre la realitat arqueològica d’un espai segellat l’any 1330 amb la finalització del temple medieval.
Descripció
A partir d’un conveni de col·laboració es van efectuar excavacions arqueològiques a l’interior de la Catedral Metropolitana de Tarragona (2010-2011), situada al bell mig de l’antic recinte sacre pagà i a sobre de l’antic temple de culte imperial a August. El projecte s’ha complementat amb una sèrie d’actuacions de transferència del coneixement.
Els resultats del projecte arqueològic es van difondre en un blog bilingüe (en català i castellà) hostatjat a la plataforma de la revista Sàpiens. El blog ofereix un seguiment quotidià del projecte i una relació posterior dels continguts creats. L’any 2010 es van dur a terme unes jornades de portes obertes durant els treballs arqueològics i 1.700 persones van visitar l’excavació.
L’any 2012 es va desenvolupar el projecte de difusió “Praesidium, templum et ecclesia. Les intervencions arqueològiques a la Catedral de Tarragona 2010-2011”, amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca mitjançant la convocatòria ACDC’11. El projecte va consistir en una exposició divulgativa trilingüe al Museu Bíblic Tarraconense, oberta durant el festival Tarraco Viva 2011. L’exposició va estar acompanyada d’un cicle de xerrades, va rebre 2.750 visitants i va obtenir el premi Musa 2011, concedit per la Fundació Auriga en la categoria d’exposició temporal sobre el món antic.
Juntament amb l’exposició es va publicar un llibre divulgatiu trilingüe i es va editar un audiovisual sobre els treballs arqueològics i l’evolució històrica i ideològica de l’acròpolis de la ciutat. L’audiovisual va ser seleccionat per participar en el Festival Internacional de Cine Arqueológico del Bidasoa (FICAB 2012) i en la Rassegna Internazinale del Cinema Archeologico de Rovereto (2012).