Tarragona
El programa de divulgació científica a les ones Toquem Pedra, s’ubica des de 2021 al programa Què de què de Tarragona Ràdio. Per a la temporada de 2023, el programa s’emetrà el tercer dilluns de cada mes, a les 10 h, en directe.
El proper programa serà el dilluns 15 de maig, a partir de les 10 h, en directe!
Les biografies ocultes a les parets de Tarragona, amb Diana Gorostidi (URV-ICAC).
Gorostidi ens parlarà dels centenars de vestigis epigràfics que s’amaguen als murs de la ciutat de Tarragona i del valor patrimonial que tenen aquestes restes; un fet que es destaca a l’edició 2023 del Festival Tarraco Viva, que justament s’està celebrant aquests dies.
⇒ Podeu seguir el programa en directe per Tarragona Ràdio i després estarà disponible en podcast aquí.
Enguany es celebren 25 anys del festival de recreació històrica Tàrraco Viva: “Poder i vida en una capital romana” és el lema de la present edició, que vol destacar la importància de les descobertes arqueològiques a la ciutat. Tarragona és una ciutat que gaudeix del privilegi permet traslladar-te a l’època romana en qüestió de passes. Com va descriure el gran historiador i epigrafista Geza Alföldy:
El panorama és impressionant. No hi ha gaires ciutats el lloc de les quals en el món romà es pugui descriure de manera semblant: Tàrraco no va ser només el punt de partida per a la romanització de la península Ibèrica, sinó la primera fundació romana a ultramar; no només fou la capital de la província més gran de ‘Imperi romà, sinó la primera seu d’un emperador fora de Roma.
Molts dels coneixements que tenim sobre l’antic passat romà de Tarragona se’ls devem a Alföldy i a Diana Gorostidi, investigadors que han dedicat gran part de la seva recerca a desxifrar qui eren els habitants de la ciutat de Tàrraco. Això ha estat possible gràcies als centenars de vestigis epigràfics que s’amaguen als murs de la ciutat moderna.
Amb la voluntat de fer arribar tots aquests coneixements als més joves, l’ICAC participa a la jornada Un dia a Tàrraco en col·laboració amb l’associació Aplec de Clàssiques. L’alumnat guanyador dels premis del Concurs Odissea tindrà l’oportunitat de conèixer els secrets dels missatges ocults de Tàrraco en una Passejada epigràfica per la Part Alta de la ciutat, una ruta confeccionada per Gorostidi i que serà guiada per investigadors del grup ArPA.
Gorostidi és investigadora del grup ArPA des de 2010, quan es va incorporar a l’ICAC amb un contracte Juan de la Cierva. La seva tasca investigadora es desenvolupa principalment al voltant de l’epigrafia en la Hispania Citerior, amb especial atenció als tallers epigràfics (officinae lapidariae).
Té un fort lligam amb Tarragona, a través del patrimoni epigràfic de la ciutat:
- Va col·laborar amb el projecte de l’ICAC “Estudi del paisatge arqueològic antic de l’ager Tarraconensis (a la dreta del riu Francolí)”, en un estudi sobre la la societat del seu antic ager estudiant la filiació i carrera dels personatges més rellevants de l’època.
- Destaca la seva col·laboració en la reedició del fascicle del corpus d’inscripcions llatines de la ciutat de Tarragona, (Corpus Inscriptionum Latinarum) editat pel prof. Géza Alföldy així com la revisió de l’epigrafia paleocristiana de la ciutat, de la qual ha publicat diversos treballs.
- Va editar la traducció al castellà d’una sèrie de treballs epigràfics sobre Tarraco del professor Alföldy, originalment publicats en alemany.
La seva dilatada carrera comença a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en Filologia Clàssica amb Premi Extraordinari de Llicenciatura. Posteriorment, va continuar la seva tasca investigadora i es va doctorar en Ciències de l’Antiguitat a la Universitat de Saragossa. Va ser becària en diversos centres de renom internacional i des de 1999 forma part de l’equip d’investigació Tusculum dedicat a l’estudi d’aquesta antiga ciutat del Laci (Itàlia).