L’ICAC es suma, per quart any consecutiu, a la commemoració de l’11 de febrer (11F), Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència (11 de febrer, 11F), la Regidoria d’Igualtat i drets civils de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, el seu Projecte Educatiu de Ciutat del Servei d’Educació i el Comitè d’Igualtat de l’ICAC organitzen del 8 al 14 de febrer diverses activitats adreçades al conjunt de la ciutadania.
La celebració de l’11F té com a objectiu aconseguir l’accés i participació plena i equitativa a la ciència de nenes i dones. És el primer any que l’ICAC duu a terme una iniciativa conjunta amb l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, amb qui ha dissenyat un projecte més ampli de transferència en l’àmbit educatiu («Les nostres veïnes científiques: les coneixes?»), de la mà de la investigadora GIAP Marta Flórez.
El primer dels actes programats amb l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda tindrà lloc el dimarts 8 de febrer a les 9 h amb la xerrada telemàtica L’enginy (in)visible, a càrrec de la investigadora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán. L’activitat està adreçada als centres educatius que participen del projecte de Servei Comunitari «Les nostres veïnes científiques: les coneixes?», impulsat igualment per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament, el PEC i l’ICAC.
Dimecres 9 de febrer, a les 18 h, es celebra una taula rodona (oberta a la ciutadania), en què s’abordaran els reptes, les oportunitats i les necessitats que cal tenir presents per assegurar la presència femenina a la ciència. En aquest espai participaran les investigadores Dra. Júlia Aguadé (Universitat de Califòrnia), Dra. Marta Fransoy (UPC) i Dra. Alicia Casals (UPC). Moderarà la taula Marta Flórez (ICAC).
La programació commemorativa de l’11 de febrer clourà dilluns 14 amb un fòrum-debat (de 18.30 h a 19.30 h) en què s’abordarà la problemàtica de l’imaginari científic i com fer més visibles les investigadores que treballen en disciplines considerades a vegades “poc científiques”, com les Humanitats. Hi participaran les científiques Dra. Lídia Colomines (ICAC), Dra. Ana Pastor (GAPP-UB) i la doctoranda Paloma Zarzuela (GAPP-UB). Moderaran el debat el tècnic d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Óscar Esteban, i la investigadora de l’equip GIAP de l’ICAC, Dra. Marta Flórez.
Les dues activitats es faran en mode telemàtic a causa de la situació provocada per la Covid-19. Les persones interessades a participar en aquestes taules-debat han de contactar amb igualtat@staperpetua.cat.
Aquesta és una iniciativa del Comitè d’Igualtat de l’ICAC, en el marc del desenvolupament de les accions del Pla d’Igualtat de l’ICAC i l’estratègia HRS4R del centre.
El foment de les vocacions científiques
En el marc del projecte de Servei Comunitari «Les nostres veïnes científiques: les coneixes?», impulsat per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament, el PEC i l’ICAC, l’Institut Estela Ibèrica i el Col·legi Sagrada Família estan treballant en la creació d’una exposició itinerant sobre dones científiques.
El projecte, basat en la metodologia de l’aprenentatge-servei, s’ha desenvolupat en col·laboració amb l’Espai SPMakers al llarg del curs escolar, amb diversos centres educatius de Santa Perpètua de Mogoda. L’objectiu del projecte és fer visible el talent de la dona i la seva presència en la ciència, a través de l’elaboració de fitxes divulgatives en què es descriuen els perfils professionals i trajectòries de científiques, i la creació de prototips fets en impressió 3D dels elements més representatius de la recerca de cadascuna d’elles.
De l’ICAC, hi han participat les investigadores Lídia Colominas, Oriane Bourgeon, Simona Perna i Elena Duce. Alhora, la investigadora adscrita GIAP Marta Flórez ha liderat el disseny de la proposta i ha coordinat el projecte.
Marta Flórez ens acompanyarà en el proper programa de ràdio Toquem Pedra per explicar-nos en detall aquesta proposta de servei comunitari. Serà el proper dimecres 16 de febrer, a partir de les 12.15 h, a Tarragona Ràdio.
La iniciativa #100tífiques!
Per quart any consecutiu, el dia 11 de febrer, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) organitzen una nova edició de la iniciativa #100tífiques, amb què centres escolars d’arreu del país tenen l’oportunitat de connectar i conèixer investigadores i tecnòlogues de l’entorn de l’empresa, centres de recerca i universitats a Catalunya i al món.
La investigadora postdoctoral María Pastor Quiles, de l’equip d’Arqueologia Protohistòrica, farà una xerrada a l’Escola Setelsis de Solsona, el mateix dia 11 de febrer (11 h).
Consulta la informació sobre la iniciativa #100tífiques aquí.