Coordinadors: Roger Sala, Àngels Pujol i Carles Padrós (ICAC)
Institució finançadora: 1% Cultural Eix Transversal (CEDINSA) i FEDER
Altres centres participants: Ajuntament d’Oristà, Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i Museu d’Arqueologia de Catalunya, Sot prospecció Arqueològica, Actium, DIDPATRI (UB) i ICAC.
Web: www.puigciutat.com
Resum
Puig Ciutat va ser, en la seva última fase, un espai d’hàbitat romà durant el segle I aC. És un jaciment que es coneix de manera intensiva a partir de l’any 2010, en què un equip jove hi va començar a treballar. És un jaciment que en la seva última fase, durant el període romà tardorepublicà, hauria fet funcions de guarnició militar o praesidia en el territori, en un moment d’inestabilitat com és la Guerra Civil entre Juli Cèsar i els partidaris de Gneu Pompeu Magne (49-45 aC), amb un final violent amb restes d’incendi i armament llancívol.
Descripció
Des del 2010 i fins al 2013 s’ha intervingut en una mínima part de les 5 hectàrees del jaciment. S’han documentat un tram de muralla a l’est i estructures habitacionals que hi estan adossades. A la zona central de l’altiplà, en un altre camp, també s’han recuperat estructures habitacionals complexes amb una rica cultura material. El jaciment compta, a més, amb dues fases precedents, una possiblement d’ibèrica (aprox. IV-II aC), molt arrasada per l’ocupació romana posterior, i una d’anterior, del bronze final/primera edat del ferro (aprox. mitjan segles IX-VII aC), encara força desconeguda.
Durant els anys 2014 i 2015 s’han materialitzat dos projectes importants. Una primera excavació dins les subvencions de l’1% Cultural de l’Eix Transversal (CEDINSA), que ha permès recuperar el tram sud-est de la muralla perimetral i entendre millor el sistema d’accés a l’assentament. I una segona intervenció, dins un projecte FEDER del municipi d’Oristà, gràcies al qual s’ha convertit el jaciment en un parc arqueològic visitable i d’accés obert, nexe d’unió entre els nuclis d’Oristà i la Torre d’Oristà. Aquesta intervenció va consistir a excavar dos espais uniformes per permetre explicar el jaciment.
El 12 de març del 2016 es va inaugurar el parc arqueològic de Puig Ciutat després de la museïtzació de les restes excavades, la senyalització dels punts d’interès i l’habilitació de l’entorn. Les visites es poden fer lliurement a partir dels plafons i dels codis QR repartits pel parc. També s’ha posat en funcionament la pàgina web del jaciment. D’ampli contingut, permet fer una visita al museu virtual i en destaca la visualització de fotogrametries del jaciment.