Jesús Martínez Fernández

Investigador adscrit predoctoral (R1), Àrea de recerca.
Membre, Equip de recerca: Arqueologia del paisatge (GIAP).
Camps d'expertesa: Arqueologia del paisatge, GIS, Arqueologia d'espais rurals.
Codi ORCID: 0000-0002-0742-9454
jmartinez@icac.cat
977 249133 ext. 210
Breu currículum

Llicenciat en història (2012) per la Universidad de León, Màster Classics and Ancient Civilisations: Egyptology (2014) per la Leiden University (Holanda) i Màster en Arqueologia Clàssica (2015) per la UAV, la URV i l’ICAC.

Va realitzar el primer treball de final de màster sobre les màscares funeràries egípcies de l’època grecoromana, on treballava sobretot a les qüestions socials i d’identitat. Aquest interès pels fenòmens socials i econòmics produïts en èpoques de canvi polític i cultural va fer que decidís especialitzar-se en tècniques d’estudi històric més diacròniques, com l’Arqueologia del Paisatge. Això va desembocar en un segon treball de final de màster, “De la tardorromanidad a la Alta Edad Media en los páramos leoneses. Análisis de los cambios en los patrones de asentamiento rural desde la Arqueología del Paisaje”.

Aquest treball serà el germen de la seva tesi doctoral, pretenent aprofundir sobre el coneixement de l’Antiguitat Tardana a través de l’estudi del paisatge antic i anàlisis territorials en un marc cronològic ampli entre models d’ocupació clàssics i Medievals. Aquesta tesi, que porta per títol “Dinámicas del poblamiento rural y del territorio en zonas del noroeste de la cuenca del Duero entre época romana y la Alta Edad Media a través de la arqueología del paisaje”, està dirigida pel Dr. Josep Maria Palet Martínez. La investigació es du a terme gràcies a una beca FI-DGR 2016 concedida per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya.