Breu currículum
Llicenciada en Biologia i Història, sóc Doctora en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1989). Del 2006 al 2024 he estat professora a temps complet a la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinadora del Grau de Biologia de la mateixa universitat. Del 2007 al 2017 vaig ser directora de l’equip “Grup de Recerca aplicada al Patrimoni Cultural” (GRAPAC), que va centrar la seva recerca en el desenvolupament de tècniques i coneixements per a la conservació de tot tipus de material patrimonial arqueològic. Des del 2017 sóc responsable dels estudis antropològics tant a camp com a laboratori, del projecte “Servei tècnic de localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies humanes de la Guerra Civil i la dictadura franquista”. Des de desembre de 2024 sóc investigadora sènior a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.
El meu marc de recerca engloba des de la prospecció de jaciments amb restes humanes, fins a l’excavació i l’estudi posterior dels materials. Per aquest propòsit faig servir diverses tècniques, des de metodologies morfològiques a tests bioquímics com l’anàlisi d’isòtops estables. La cronologia en la que treballo és amplia, des del Pleistocè Mig fins a l’època moderna.
L’objectiu principal de la meva recerca, però no exclusiu, és l’estudi dels hàbits d’alimentació de les societats pretèrites. Els estudis dentals (microdesgast) i químics (isòtops estables) són algunes de les tècniques que utilitzo, les quals em permeten conèixer aspectes com l’alimentació de la població o el seu estat de salut en el seu context social i ambiental. L’estudi sincrònic i diacrònic d’aquests aspectes i les seves diferents línies de desenvolupament són clau per a comprendre els processos d’aculturació, colonització o transició.