Breu currículum
Isabel Rodà de Llanza (Barcelona 1948) és doctora en Filosofia i Lletres, secció d’Història Antiga (1974) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Professora titular d’aquesta universitat des de 1985, primer d’Art i posteriorment d’Arqueologia, va accedir a la Càtedra d’Arqueologia l’any 1993. Isabel Rodà ha combinat la seva tasca docent i investigadora amb la de conservadora tècnica dels Museus d’Art i Història de l’Ajuntament de Barcelona, amb destí al Museu d’Història de la Ciutat des de 1996, actualment en règim d’excedència. De gener de 2007 a desembre de 2012 ha estat la directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).
Com a investigadora, la Dra. Rodà s’ha especialitzat en el camp de l’arqueologia romana, centrada en la recerca sobre Barcino i sobre epigrafia llatina i escultura romana, des dels primers contactes amb el món preromà fins a l’Antiguitat Tardana. Des de l’any 1990, és membre de l’equip de recerca que estudia les inscripcions llatines i les escultures de l’Augusteum de Narona (Croàcia). Ha estat també Research Associate de la Universitat de Califòrnia, Berkeley (1987 i 1991) i Visiting Professor (Officer) a la Universitat de Harvard (2004).
Autora d’una àmplia bibliografia, que supera el centenar i mig d’articles, incloent la publicació de comunicacions i ponències presentades a congressos i reunions, tant nacionals com internacionals, és destacable la seva tasca com a coautora en la sèrie d’Inscriptions Romaines de Catalogne, de la qual s’han publicat cinc volums (1984-2002). Ha estat codirectora de l’excavació Els trofeus de Pompeu el Gran a Panissars (El Pertús – La Jonquera) (1987-1993). És membre del Comitè Científic Internacional de Marmora. International Journal for Archaeology, History and Archaeometry of Marbles and Stones, de Archivo Español de Arqueología, de l’Advisory Committee del Journal of Roman Archaeology (Portsmouth, USA) i de la revista Mélanges de la Casa de Velázquez (Madrid).
Ha comissariat diverses exposicions d’abast nacional i internacional sobre arqueologia romana, entre les quals sobresurten Tarraco, porta de Roma (Tarragona 2001-2002), Scripta manent. La memòria escrita dels romans (Barcelona, juliol 2002-gener 2003), El teatro romano. La puesta en escena (Saragossa, Mèrida i Còrdova d’abril a novembre del 2003), Aqua Romana. Tècnica humana i força divina (Cornellà de Llobregat, Lisboa, Mèrida i Madrid, de setembre 2004 a desembre 2005) i Roma. SPQR (Madrid, finals de 2006-primers de 2007).
L’any 2009 va coordinar el XI Col·loquio Internacional de Arte Romano Provincial. Roma y las provincias: modelo y difusión coorganitzat pel MNAR i l’ICAC i que es va celebrar a Mèrida entre el 18 maig de 2009. També va ser membre del Comitè Organitzador de la IX edició del Congrés Internacional ASMOSIA: Interdisciplinary Studies on Ancient Stone (Association for the Study of Marbles and Other Stones In Antiquity), organitzada per l’ICAC i que es va celebrar a Tarragona dies 8-13 de juny de 2009.
El mes de febrer de 2011 va rebre la distinció de membre d’Honor de la Societat Arqueològica de Croàcia per la seva trajectòria professional i les seves aportacions al món de l’arqueologia clàssica.
El 17 de setembre va rebre el Premio Internacional Genio Protector de la Colonia Augusta Emerita que concedeix la Asociación de Amigos del MNAR per la seva trajectòria professional i les seves aportacions al món de l’arqueologia romana.