Raúl Aranda González

Investigador adscrit predoctoral (R1), Àrea de recerca.
Membre, Equip de recerca: Arqueometria i Produccions Artístiques (ArPA).
Camps d'expertesa: Alta Edat Mitjana, Antiguitat tardana, Produccions artístiques, Villae.
Codi ORCID: 0000-0002-3524-2275
raranda@icac.cat
Breu currículum

Llicenciat en Història de l’Art per la Universidad Complutense de Madrid (2008), amb l’especialitat d’Arqueologia a la Università di Pisa (Itàlia). Va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats per la UNED (2012) amb el treball de recerca “Una aportación al estudio de las producciones cerámicas de época visigoda: análisis del conjunto cerámico de la parcela R3 de la Vega Baja de Toledo”.

El seu àmbit d’estudi és la cultura material i les produccions artístiques de l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana a l’interior peninsular. Ha participat en nombrosos projectes d’investigació per a entitats com La Junta de Castella-La Manxa, la UNED o l’Università degli Studi di Roma “La Sapienza”. També ha treballat en diferents intervencions arqueològiques en jaciments com ara Complutum (Alcalá de Henares, Madrid), Calatrava la Vieja (Carrión de Calatrava, Ciudad Real), La Vega Baja (Toledo) i les vil·les de Carranque (Toledo) i “El Casale” (Piazza Armerina, Itàlia). Entre els anys 2012 i 2016 ha treballat com a investigador i docent a la institució Caminos del Románico (Madrid).

Actualment és investigador predoctoral de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. La tesi doctoral que està desenvolupant es titula “Explotación, usos y difusión de la caliza de Espejón durante la Antigüedad Tardía y la Alta Edad Media en la Península Ibérica” i està dirigida per les doctores Pilar Lapuente Mercadal (UniZar-ICAC) i Virginia García-Entero (UNED).

Forma part de l’equip d’investigació ArPA (Arqueometria i Produccions Artístiques) de l’ICAC i del projecte d’investigació I+D+i finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat titulat “Explotación, uso y difusión de la caliza de Espejón en la Hispania romana y tardoantigua”, dirigit per Virginia García-Entero (UNED), en el qual participen investigadors de l’ICAC i d’altres institucions, nacionals i estrangeres. També col·labora amb els membres de la Unitat d’Estudis Arqueomètrics (UEA) de l’ICAC.