Breu currículum
Doctora en Geografia i Història (1995) per la Universitat de Barcelona, amb una tesi doctoral sobre les societats protohistòriques a Catalunya a través de l’anàlisi de la seva arquitectura domèstica. Entre 1996 i 1998 vaig tenir un contracte postdoctoral de la Generalitat de Catalunya per fer una estada al CNRS (Unitat Mixta de Recerca 5140 – Montpeller, França). Entre 1999 i 2003 vaig ser investigadora a la Universitat de Barcelona amb diversos contractes postdoctorals. Des de 2004 desenvolupo la meva recerca a l’ICAC, inicialment com a investigadora de l’Institut. El 2006 vaig passar a ser investigadora d’ICREA, i el 2009 professora d’investigació ICREA. El 2013 vaig rebre l’acreditació de recerca avançada de l’AQU Catalunya.
A l’ICAC, coordino el Grup de Recerca MIRMED-GIAC, reconegut i consolidat per l’AGAUR (2021SGR00790), dins el qual dirigeixo l’equip d’Arqueologia Protohistòrica. Des de 2023 soc membre numerària de l’Institut d’Estudis Catalans (Secció Històrico-Arqueològica).
Actualment soc la coordinadora de recerca avançada a l’ICAC (Màster Interuniversitari d’Arqueologia Clàssica Aplicada. Recerca i Transferència) i membre de la comissió del Doctorat Interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-UAB-ICAC).
L’objectiu general de la meva recerca és l’estudi de les societats complexes del primer mil·lenni aC a la Mediterrània occidental. M’interessen els processos que condueixen a la formació d’aquestes societats durant el bronze final, així com la seva organització social durant l’edat del ferro (primer mil·lenni aC). Des d’un punt de vista geogràfic, la meva recerca es duu a terme al nord-est de la Península Ibèrica, sud de França i nord d’Àfrica. Més concretament, la meva investigació actual se centra en dos aspectes. D’una banda, l’estudi dels patrons d’assentament, l’arquitectura domèstica i l’ús social de l’espai. D’altra banda, l’anàlisi dels rituals, les pràctiques funeràries i ús de l’espai funerari. L’anàlisi combinat dels llocs d’assentament i d’enterrament permet la comprensió de l’organització social, i proporciona informació sobre l’aparició de diferències socials i jerarquies en les comunitats de l’edat de ferro. Actualment desenvolupo un projecte interdisciplinar i experimental sobre les estructures de combustió a l’edat del ferro a la protohistòria (Projecte TRANSCOMB).