Breu currículum
Navjot Kour és investigadora postdoctoral (Agencia Estatal de Investigación PCI2021-122026-2B) al grup d’investigació en Arqueologia del Paisatge (GIAP) de l’ICAC. La seva recerca versa sobre la relació entre els recursos hidrològics de les regions de Jammu i Kashmir, al nord-oest de l’Índia, i l’explotació del paisatge durant la civilització de la Vall de l’Indus (3500 aC – 1900 aC), a través de l’estudi combinat dels patrons d’assentament i la seva cultura material i fent ús d’eines innovadores de l’àmbit de l’arqueologia computacional.
El seu projecte de recerca actual, RIVERINE, incorpora l’ús de múltiples conjunts de dades històriques per a estudis basats en el paisatge (mitjançant procediments de detecció remota i automatitzada), integra la geoestadística i permet la reproducció d’anàlisis i resultats per a la recerca en arqueologia del paisatge. El projecte té una aproximació interdisciplinària que combina elements de l’arqueologia, la geografia històrica, la geomorfologia fluvial, la teledetecció i la computació estadística.
La inclusió de dades multitemporals a gran escala, juntament amb classificacions basades en fluxos de treball d’aprenentatge automàtic i noves datacions calibrades de jaciments arqueològics té per objectiu l’obtenció de dades quantificables que puguin anar més enllà de la simple declaració d’una possible relació entre la localització d’espais d’assentament i les característiques geomorfològiques de la zona (per exemple, paleocanals i canvis en els cursos fluvials).
Aquestes anàlisis tenen per objectiu investigar la natura d’aquesta relació i com aquestes poblacions van conviure i es van adaptar als canvis ambientals i les oscil·lacions del monsó. En aquest sentit, RIVERINE desenvoluparà noves aproximacions en el sí de l’arqueologia de l’Àsia del Sud. El projecte també vol aportar noves eines i fluxos de treball per a l’estudi de paisatges arqueològics en grans planes fluvials en altres zones del món.
Des de 2015, Kour ha estat treballant en excavacions arqueològiques a l’Índia. El 2010 va obtenir la seva llicenciatura. Després d’obtenir dues titulacions de màster, en Història (el 2012) i en Arqueologia (el 2014), l’any 2015 es va incorporar al programa de doctorat de la MS University of Baroda, a l’estat de Gujarat (Índia).
Doctora en Arqueologia des del 2022, la seva tesi doctoral es va centrar en l’anàlisi dels patrons d’assentament i de la cultura material mitjançant arqueometria en ceràmiques en jaciments prehistòrics i històrics de la vall de Jammu (Índia). Durant mil·lennis, aquesta regió ha estat lloc de pas per a totes les rutes que creuen el nord de l’Índia i connecten els ramals de la ruta de la Seda amb l’Himàlaia i amb el nord del Pakistan actual.