Amb les últimes incorporacions del quart trimestre, l’àrea de recerca de l’ICAC creix fins a 48 persones.
L’any 2022 ha destacat pel creixement en l’Àrea de Recerca de l’ICAC. Especialment, en el nombre de personal investigador postdoctoral (que serà de 16 persones l’1 de gener de 2023), en la seva internacionalització (8 nacionalitats diferents, a més de l’espanyola) i en l’increment extraordinari del finançament per via competitiva, que supera els 2,6 M €.
En relació a les previsions per a l’any 2023, des de l’ICAC volem consolidar aquest creixement, buscant un equilibri i l’augment del finançament estructural. La internacionalització i la captació de talent continuarà sent un objectiu estratègic. També treballarem per donar impuls als projectes i accions de transferència del coneixement i divulgació.
Us presentem un resum del creixement de l’Àrea de Recerca. En els propers mesos us anirem ampliant la informació sobre les persones i els projectes que protagonitzen aquest èxit.
Dues incorporacions amb el programa Ramón y Cajal (modalitats general i júnior 2021 R2)
El dia 1 de desembre, la Dra. Valentina Pescini es va incorporar al grup GIAP en qualitat d’investigadora Ramón y Cajal, després de finalitzar el seu contracte Juan de la Cierva-Formación amb l’ICAC. La seva recerca, en arqueologia ambiental, es centrarà en l’estudi del paisatge de la transhumància als Pirineus Orientals i els Alps Marítims a Itàlia (TRANSEANT), sota la coordinació del Dr. Josep M. Palet.
El Dr. Arnau Garcia Molsosa farà efectiva la seva incorporació, el proper 1 de gener de 2023, com a investigador Ramón y Cajal al grup GIAP de l’ICAC, després de finalitzar una etapa com a investigador Beatriu de Pinós. La seva recerca continuarà centrada en l’àmbit de l’arqueologia del paisatge i les aplicacions computacionals.
Cinc incorporacions amb el programa MSCA IF (convocatòria 2021)
L’ICAC ha destacat en l’èxit en captació de talent amb les 5 noves ajudes MSCA aconseguides pel grup GIAP de l’ICAC, en la resolució de març de 2022 (convocatòria 2021), en què van ser supervisors el Dr. Orengo (ICREA-ICAC) i la Dra. Livarda (cosupervisors: Dr. Conesa i Dr. Garcia-Molsosa). Més informació en aquesta notícia relacionada!
1. El mes de setembre es va incorporar la Dra. Efrosyni Boutsikas, com a investigadora postdoctoral MSCA al grup GIAP, amb el projecte “Spatio-Temporal Analysis of Ritual an Ancient Greek Experience of Sacred Spaces, STAR-AGESS” (H2020-MSCA-IF-2020. n. 101026674). La seva recerca serà coordinada pel Dr. Hèctor A. Orengo (ICREA-ICAC). El contracte està previst que duri fins a principis de 2024.
Llegeix aquí més informació sobre el seu projecte i la seva trajectòria investigadora!
2. El mes de setembre es va incorporar la Dra. Charlotte Diffey, com a investigadora postdoctoral MSCA, amb el projecte “A new explanatory paradigm for the agricultural economies of the Aegean Late Bronze and Early Iron Age using Machine Learning-aided 3D morphometrics and stable isotope analyses, DarkSeeds” (H2020-MSCA-IF-2020. n.101024917).
Diffey està desenvolupant la seva recerca sota la coordinació de la Dra. Alexandra Livarda. El contracte està previst que duri fins a mitjans de 2024. Llegeix aquí més informació sobre el seu projecte i la seva trajectòria investigadora!
3. El mes de setembre es va incorporarar el Dr. Nazarij Buławka, com a investigador postdoctoral MSCA, per a desenvolupar el projecte “UnderTheSands. Ancient irrigation detection and analysis using Advanced remote sensing methods” (Horizon-MSCA-2021-PF-01. N. 101062705), sota la coordinació del Dr. Hèctor A. Orengo (ICREA-ICAC). El contracte està previst que duri fins a finals de 2024. Més informació aquí!
4. El mes de novembre es va incorporar la Dra. Patricia Vandorpe, com a investigadora postdoctoral MSCA, per a dur a terme el projecte de recerca “Exploring the process of urbanisation in the Roman provinces of Germania through the study of food plant commerce, PlantNetGem”, sota la coordinació de la Dra. Alexandra Livarda i el Dr. Hèctor A. Orengo (ICREA-ICAC). El contracte està previst que duri fins a finals de 2024. Més informació aquí!
5. La Dra. Federica Riso s’incorporarà el mes de gener de 2023 com a investigadora MSCA al grup GIAP de l’ICAC. Durà a terme el projecte “Networking food plant imports in Roman Italy, NetFoodIt”, sota la coordinació de la Dra. Alexandra Livarda i el Dr. Hèctor A. Orengo (ICREA-ICAC). El contracte està previst que duri fins a finals de 2024. Llegeix aquí per a més informació sobre el seu projecte i trajectòria professional.
Dues incorporacions amb el programa Beatriu de Pinós (AGAUR)
1. El mes d’octubre es va incorporar la Dra. Marta Mateu Sagués com a investigadora postdoctoral Beatriu de Pinós. El seu projecte porta per títol “Contribució de la micromorfologia a l’estudi dels espais domèstics en el Mediterrani nordoccidental durant la protohistòria, MICRODOM” i el desenvoluparà sota la coordinació de la Dra. Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC). El contracte està previst que duri fins a finals de 2025.
2. El Dr. Francesc C. Conesa es va incorporar com a investigador Beatriu de Pinós el passat mes de maig al grup GIAP, on ja havia estat desenvolupant la seva recerca sota un contracte d’investigador Juan de la Cierva-incorporación. Amb la nova etapa, desenvoluparà la seva recerca sota la coordinació del Dr. Hèctor A. Orengo (ICREA-ICAC), en el camp de l’arqueologia del paisatge i amb particular interès en l’arqueologia computacional i el desenvolupament de nous mètodes geoestadístics procedents de la teledetecció.
Tres incorporacions amb el programa Juan de la Cierva de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI)
1. El Dr. David Montanero Vico s’incorporarà com a investigador postdoctoral i desenvoluparà el projecte “Estudi de les fortificacions i la poliorcètica fenicio-púnica i la seva influència en l’arquitectura militar indígena de la Mediterrània centre-occidental”. La seva recerca serà coordinada per la Dra. Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC). El contracte està previst que duri fins a finals de 2024.
2. El Dr. Faidon Moudopoulos-Athanasiou s’incorporarà com a investigador postdoctoral per a dur a terme una investigació relacionada amb la desforestació en el Mediterrani i la pèrdua de paisatges culturals muntanyencs. La seva recerca serà coordinada pel Dr. Hèctor A. Orengo (ICREA-ICAC). El contracte està previst que duri fins a finals de 2024.
3. La Dra. Laura Strolin s’incorporarà com a investigadora postdoctoral amb el projecte de recerca “Off the beaten track: the diffusion of Imperial economic influence to inland regions in Antiquity”, amb què investigarà el moviment del bestiar des de la costa cap a l’interior al llarg de l’Imperi Romà, posant el focus en tres àrees geogràfiques específiques: Israel, Sicília i Catalunya. La seva recerca serà coordinada per la Dra. Lídia Colominas. El contracte està previst que duri fins a finals de 2024.
Una incorporació amb el projecte Riverine PCI2021+ 1 projecte MAHSA (Arcadia)
El dia 1 de novembre s’incorporarà el Dr. Pangambam Sendash Singh, com a investigador postdoctoral per participar en el projecte titulat Mapping Archaeological Heritage in South Asia (MAHSA) sota la direcció del Dr. Hèctor A. Orengo (ICREA-ICAC). El projecte està previst que duri fins a finals de 2024. Més informació aquí!
Una incorporació amb la convocatòria PCI 2021 de l’AEI (MCINN)
El mes de juny es va incorporar la Dra. Navjot Kour, com a investigadora postdoctoral MSCA, en el marc del projecte Mapping archaeological mounds and long-term socio-ecological transformations in riverine monsoonal plains, RIVERINE (MSCA IF EF-ST 2020), amb què investiga les dinàmiques d’ús del territori a les zones de Jammu a l’Índia i el nord del Punjab al Pakistan, mitjançant l’ús de metodologies de teledetecció i prospecció automatitzada de localització de jaciments i amb la intenció de poder-los relacionar amb noves datacions i amb les dinàmiques hidro-geomorfològiques de la regió.
Desenvolupa la seva recerca sota la coordinació del Dr. Francesc C. Conesa. El contracte està previst que duri fins a mitjans de 2024. Llegeix aquí més informació sobre el seu projecte i la seva trajectòria investigadora!
Dues incorporacions de personal investigador predoctoral (R1):
El mes d’abril es va incorporar el Sr. Antoni Corrales Soberino a l’equip d’Arqueologia Protohistòrica com a investigador predoctoral, sota la direcció de la Dra. Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC), beneficiari de la convocatòria d’investigadors predoctorals concedira per l’AGAUR (FI). El títol del seu projecte de tesi doctoral és “Activitats artesanals al NE peninsular de la protohistòria a la romanització (s. III aC – s. I/II dC)”. El contracte està previst que duri fins a mitjans de 2025.
El mes de desembre s’incorpora el Sr. Andreu Muñoz Virgili com a investigador predoctoral beneficiari de la convocatòria del Ministeri d’Universitats (FPU), per treballar a l’equip de recerca d’Arqueologia Cristiana i de l’Antiguitat Tardana, sota la direcció del Dr. Josep M. Macias, en el projecte de tesi “Articulació i projecció de l’espai litúrgic hispà: el culte cristià i els seus escenaris físics a l’antiguitat tardana”. El contracte està previst que duri fins a finals de 2026.
Pel que fa al personal tècnic de recerca, cal destacar la incorporació de quatre tècnics de suport a la recerca a través del programa Investigo. I, una tècnica superior de recerca vinculada a la Unitat d’Estudis Arqueomètrics (UEA).